Kiedy należy stosować podwaliny pod okna i drzwi?

Dla firm produkujących stolarkę okienną i drzwiową, podwaliny nie powinny być obcym pojęciem. Stanowią one fundament, na którym opiera się trwałość i funkcjonalność montowanych okien i drzwi. W tym wpisie omówimy, czym są podwaliny, dlaczego ich stosowanie jest zalecane, w jakich sytuacjach stają się niezbędne oraz przedstawimy przykładowe rodzaje podwalin pod okna i drzwi.

Czym są podwaliny?

Podwaliny, znane również jako progi czy podkłady, to konstrukcyjne elementy montażowe, które tworzą stabilną i równą powierzchnię do instalacji okien i drzwi. Zazwyczaj wykonane z betonu, stali, tworzyw sztucznych lub drewna, pełnią kluczową rolę w zapewnieniu odpowiedniego poziomu izolacji termicznej, akustycznej oraz ochrony przed wilgocią.

Czy warto stosować podwaliny?

Stosowanie podwalin jest nie tylko wartościowe, ale często kluczowe dla zapewnienia długotrwałej wydajności i bezpieczeństwa montowanych okien i drzwi. Podwaliny zapewniają solidne fundamenty, które:

• Zabezpieczają przed wilgocią i wodą stojącą, która może dostać się do wnętrza budynku.

• Pomagają w utrzymaniu stałej temperatury wewnątrz, minimalizując mostki termiczne.

• Zapewniają lepszą izolację akustyczną.

• Zwiększają stabilność i wytrzymałość montażu, chroniąc przed osiadaniem i przemieszczaniem się okien oraz drzwi.

Kiedy podwaliny są niezbędne?

Podwaliny odgrywają kluczową rolę w różnorodnych kontekstach, stając się fundamentem dla wielu projektów, szczególnie w budownictwie energooszczędnym i pasywnym. W tych obszarach, każdy element konstrukcyjny ma za zadanie zmniejszać straty ciepła, co jest niezbędne do osiągnięcia wysokiej efektywności energetycznej. Są one również nieocenione w miejscach narażonych na wysoką wilgotność lub bezpośredni kontakt z wodą, gdzie zapewnienie dodatkowej ochrony przed wodą jest kluczowe. W sytuacjach, gdy mamy do czynienia z niestabilnym gruntem, podwaliny zapobiegają osiadaniu stolarki, co może zagrażać integralności okien i drzwi. Ponadto, są one niezbędne w instalacjach wymagających zaawansowanej izolacji akustycznej, na przykład w budynkach znajdujących się w pobliżu lotnisk czy ruchliwych dróg, gdzie kontrola hałasu jest priorytetem.

Podwalin pod okna i drzwi produkcji PrimeCut

Na rynku dostępne są różne rodzaje podwalin, dostosowane do specyficznych potrzeb i wymagań instalacji. Oto kilka przykładów:

• STEPRO 60FP to przełom w montażu stolarki okiennej i drzwiowej, oferujący zaawansowaną technologię 60 FP. Jest to rozwiązanie zaprojektowane z myślą o eliminacji mostków termicznych oraz zapewnieniu doskonałej adaptacji do różnorodnych profili okien i drzwi. Dzięki temu system podnosi poziom izolacji termicznej, stanowiąc nowoczesne podejście do budownictwa.

• STEPRO PSK wykorzystując innowacyjne rozwiązania eliminuje problemy z mostkami termicznymi i wprowadza unikatowe metody poprawy izolacji termicznej. Jest to niezbędny komponent
      dla producentów dążących do zaspokojenia i przekroczenia oczekiwań rynkowych.

• TOPIQ – jego unikalna konstrukcja nie tylko dodaje estetycznego uroku, ale także znacząco poprawia stabilność montażu oraz izolację termiczną, co czyni go wyjątkowym na tle innych produktów. Dzięki oferowanej różnorodności wymiarów, TOPIQ zapewnia producentom nieograniczone możliwości dostosowania do specyficznych wymagań projektowych, jednocześnie umożliwiając personalizację wyglądu okien i drzwi zgodnie z indywidualnymi preferencjami klientów.

Stosowanie podwalin pod okna i drzwi to praktyka, która znacząco wpływa na trwałość, bezpieczeństwo oraz efektywność energetyczną montowanych elementów. Firmy produkujące stolarkę okienną i drzwiową powinny zatem zwracać szczególną uwagę na ich prawidłowy dobór i montaż, aby zapewnić swoim klientom produkty najwyższej jakości, odpowiadające na współczesne wymagania budownictwa. Jeśli potrzebują Państwo pomocy w doborze odpowiednich podwalin dla swoich projektów, zapraszamy do kontaktu!

Projekt i wykonanie web-2-business.com